Meditation

Hvad er Meditation?

Meditation er, hvor vi søger at nå ind til stilheden bag tankerne og ind i en dybere tilstand af ro eller udvidet bevidsthed.

 

Med andre ord kan vi sige, at vi - når vi mediterer - søger en tilstand, hvor vi ikke vil noget og ikke skal noget. Vi er simpelthen blot tilstede.

 

Det gør det naturligvis svært at beskrive og forstå, men det betyder også, at der i bund og grund ikke er nogen forkert måde at meditere på, sålænge du er bevidst om, hvad du gør. Og på den måde findes der derfor også mange forskellige former for meditation.

 

I mindfulness meditationen handler meditationen om at have opmærksomhed på det, der er. Det kan f.eks. være åndedrættet eller kroppen.

 

Du kan således meditere alene med fokus på dit åndedræt. Det lyder forholdsvist banalt, men blot 12 minutters daglig meditation med fokus på åndedrættet har meget stor og målbar effekt på mennesker med stresssymptomer.

 

Meditation med fokus på kroppen – også kaldet en kropsscanning – er en anden god meditation, hvor du lader din opmærksomhed føre stille og roligt gennem kroppens dele, f.eks. fra fødderne og op ad benene og videre. Det er en god og forholdsvis enkel meditation at praktisere, og også den har målbar effekt på sindet og hjernens centre for stress.

 

I store træk har de forskellige meditationsformer allesammen samme effekt på sindet og hjernen.

 

På mine forløb og retreats, vil vi arbejde med forskellige guidede meditationer - såsom Kropsscanninger, Stilhedsmeditationer, Åndedragsmeditationer og Hjertemeditationer.

 

At starte en Meditationspraksis

Der er rigtig mange gode grunde til at starte med at meditere.

 

Flere forskere har efterhånden forsket i meditationens gavnlige virkning på os mennesker og har fundet mange gode effekter af en regelmæssig meditationspraksis. F.eks. opnår man bedre søvn, bedre humør, mindre stress og større koncentrationsevne.

 

Det er normalt, at man efter at have begyndt at meditere holder op igen efter et stykke tid. Oftest fordi man ikke helt har fået gjort sig klart, hvad det er og hvad det kræver for at kunne fortsætte sin praksis.

 

Gode guidelines til at få fastholdt sig selv på en meditativ praksis, der holder ved:

 

Første skridt er at gøre dig klart, hvor meget tid du realistisk vil kunne bruge på meditativ praksis hver dag.

 

Hvilket tidspunkt på dagen vil kunne passes ind i din hverdag?

Brug minimum 12 min. hver dag.

 

Start altid med fokus på vejrtrækningen. En dyb vejrtrækning sænker hjerterytmen, afslapper musklerne og fokuserer hjernen. Derfor er det en god måde at starte på.

 

Stræk kroppen godt igennem, inden du går videre. Det bringer fokus indad og får kroppen til at slippe nogle af de spændinger, der ellers kunne gøre, at du holdt igen.

 

Forstå at meditation er en aktiv proces, ikke at forveksle med afslapning!

 

At træne sindet i at være fokuseret ét sted, kræver stor øvelse, og du må derfor være tålmodig og fokuseret på træningen for, at det lykkes.

 

Det er helt almindeligt, når man starter en meditations praksis, at sindet fylder dig med tankemylder som: “hvorfor gør jeg det her” eller “hvorfor er jeg ikke i stedet i gang med…” og “nu klør min næse” for ikke at tale om “hvornår mon jeg kan tillade mig at stoppe” og meget meget mere.

 

Eller at kroppen begynder at gøre mærkelige ting, som at næsen virkelig klør, benet kramper, du er nødt til at gabe, hoste eller andet. Kunsten er at acceptere alle disse forsøg fra sindet på at få dig til at stoppe og i stedet bruge vejrtrækningen til at give slip på disse tanker og kropslige forstyrrelser.

 

Eksperimentér med forskellige slags meditationer. Du kan både sidde op, ligge ned, have åbne øjne, lukkede øjne, bruge kroppen aktivt, gående meditationer. Prøv flere forskellige slags og find ud af, hvad der virker bedst for dig. Brug gerne guidede meditationer.

 

Et godt sted at starte er med kropsscanning. Brug vejrtrækningen og flyt så fokus ned på fødderne og kør hele kroppen langsomt igennem med din viljestyrede opmærksomhed. Husk at tage de indre organer med, dem du kan huske. En god start øvelse er at forestille sig, at hver gang du trækker vejret, sender du kærlig/venlig/ny energi ud til hver en celle i hele kroppen og når du puster ud, giver du slip på al gammel stress, jag og bekymringer.

 

Vælg gerne et bestemt sted i dit hjem, hvor du mediterer og indret området med særlige rekvisitter, der minder dig om den indre rolige tilstand, du træner. Brug gerne et levende lys og andre ting, der minder dig om indre ro.

 

Bedøm ikke dig selv og din praksis. Lad det opstå, som nu opstår og prøv så igen i morgen eller senere.

 

Hav ingen specifikke mål med meditationen, men lad den og din indre udvikling folde sig ud i sit eget tempo. Vær tålmodig.

 

Mediter gerne sammen med nogen. Det opleves ofte som rigtig godt at meditere sammen med andre, det er som om, at tilstedeværelsen af andre får en til at komme lettere ind i den meditative praksis.

 

Start gerne din dag med en meditativ praksis og slut også gerne dagen af med en eller anden form for meditativ praksis, hvor du får lagt dagen fra dig igen og får nulstillet sindet.

 

Brug taknemmelighed. Vær taknemmelig for at det er lykkes dig at meditere uanset hvordan og hvor længe.

I de perioder, hvor du synes det føles allersværest at få mediteret er ofte der, hvor du har allermest brug for det.

GIV IKKE OP!

 

Kærligst

Jette

 

Mindfulness

Mindfulness forløb og Retreats

KONTAKT for en uforpligtende snak på telefon

20 11 77 56 eller send mig en mail

 

Tidsbestilling

Ring til mig, hvis du har spørgsmål eller vil bestille en tid.

Læg en besked, hvis jeg er optaget, så ringer jeg tilbage.

Du kan også sende en SMS eller e-mail.

Kontakt

Jette Axelsen

psykoterapi@jaliv.dk

Mobil 20 11 77 56

 

Adresse i Hornbæk:

ToBeMoved

Nordre Strandvej 449b

3100 Hornbæk

 

Adresse på Østerbro:

Kroghsgade 1, 3. th

2100 København Ø

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev

Med en tilmelding til nyhedsbrev, modtager du sidste nyt.